2022/2023

        Čo nám nadelila jeseň - Varíme s Meduškou 

,,Jeseň pani bohatá, farbí stromy do zlata, premaľúva celý sad.....“
 
Jeseň je čarovné obdobie plné farieb dozrievajúcich plodov. Bohatá a čarovná jeseň bola aj v našej materskej škole, a to vďaka šikovným rukám našich detí, ktoré s pomocou mamičiek a oteckov vytvorili jesenné dekorácie. Na ich výrobu využili rôznorodé plody zo sadov, záhrad a lesov. Jesenné dekorácie boli následne nainštalované na školskom dvore, kde sa dňa 29. septembra 2022 uskutočnilo ich vyhodnotenie. Odmenu - drobný darček a sladkosť si zaslúžili všetky deti, ktoré prispeli svojou jesennou dekoráciou, vďaka čomu sme mohli spoločne prežiť príjemný jesenný podvečer na školskom dvore. Po vyhodnotení deti zaspievali a zarecitovali piesne a básne, ktoré potešili nejednu mamku a otecka. Príjemný jesenný podvečer sme ukončili ochutnávkou dobrôt, ktoré počas dopoludnia prichystali šikovné detské ruky. Zdravé dobroty boli pripravené v rámci aktivity Varíme s Meduškou. Z rúk predškolákov sme ochutnali šťavnatý jablkový koláč a zeleninové nátierky, mladšie deti  prichystali čerstvý džús a jablkový koláč. 
Ďakujeme všetkým deťom a rodičom, ktorí sa aktívne zapojili do jesennej výstavy.  
 
 

        Šarkaniáda 

Leť môj šarkan,
fúkaj vietor, fijú, fijú,
každý s nami hľadí do neba.
Len na jeseň,
šarkany tu žijú, žijú,
pozerajú z výšky na teba.
 
Keď dňa 21. 10. 2022 zafúkal vietor  ,,fijú, fijú´´, všetky deti z našej materskej školy sa veľmi tešili na spoločné púšťanie šarkanov -  ,,ŠARKANIÁDA´´, ktorá sa uskutočnila na školskom dvore pri základnej škole. Deti spolu s pani učiteľkami radostne pozorovali svojich tancujúcich drakov na oblohe.  
 
 

        Zúbky ako perličky 

V rámci týždennej témy Chránime si zdravie si deti III. a IV. triedy obohatili svoje poznatky o ďalšie nové informácie prostredníctvom motivačných básní, piesní a rozprávok o zúbkoch (Doktor Králiček a legenda o Kráľovstve zúbkov, Prečo vlk šušlal?). Deti sa mnoho dozvedeli o ústnej hygiene a baciloch, ktoré žijú v ústach, i o tom, ako sa o zúbky treba správne starať. Na makete zubného chrupu si spoločne ukázali a vyskúšali techniku správneho čistenia zúbkov, čo si následne overili pri čistení svojich zúbkov.
 

        Mikuláš v MŠ

Túžobne očakávané Vianoce umocňuje advetný čas, počas ktorého sa v kostoloch a domácnostiach postupne rozsvecujú sviece na adventnom venci. V tomto období už stáročia deti navštevuje sv. Mikuláš, ktorý spolu s anjelmi neobišiel ani deti z našej materskej školy. Na jeho návštevu sa deti svedomito pripravili. Pekné básne a piesne odmenil sv. Mikuláš sladkým darčekom a už sa ponáhľal do sveta, aby obdaril aj všetky deti, ktoré boli počas celého roka dobré a poslušné. Obdarený bol aj sv. Mikuláš, keďže deti si prichystali prekvapenie v podobe obrázkov a srdiečka dobrých skutkov. 
,,Ďakujeme, Mikuláš, za tie krásne chvíle, za darčeky od teba, za úsmevy milé. Stretneme sa o rok zas, príď, Mikuláš, medzi nás.´´ 
 
        Vianočná dedinka
 
Ako každý rok, aj tento rok ožilo námestie Radošoviec vianočnou atmosférou. V rozmanitých stánkoch si tu každý mohol odniesť kúsok svojich Vianoc so sebou, či už v podobe ozdôb, ktoré vyrábali deti ZŠ, ale aj našej MŠ. Takisto milovníci hand made výrobkov si tu isto prišli na svoje a všetko bolo podčiarknuté vôňou vianočného punču, škorice, medovníkov a medoviny. Tento rok sa vystúpenie detí z MŠ čakajúcich na sv. Mikuláša nekonala z dôvodu vysokej chorobnosti, čo však neubralo na atmosfére čakania detí na sv. Mikuláša, ktorý naozaj prišiel a to slávnostne, na koči a všetky deti obdaroval balíčkom, ktoré mu za to s radosťou zarecitovali básničku či zaspievali pesničku. Výťažok nášho stánku bude využitý na potreby pre deti z našej MŠ. Touto cestou chceme poďakovať rodičom a všetkým, ktorí toto podujatie podporili. 
 

        Zdravé zúbky

 
Kto chce zdravé zúbky mať,
musí si ich umývať,
zober kefku raz, dva, tri
a na paste nešetri,
či je večer a či ráno,
zúbky umy - Hanka, Danko. 
 
Dňa 26. januára 2023 zavítala do MŠ zubná sestra od MUDr. Ibrahima spolu s budúcou pani zubárkou, ktorá sa bude v blízkej budúcnosti starať o detské zúbky našich škôlkarov. Záujem u detí vzbudili ukážkou predmetov, ktoré pri svojej práci používajú. Pomocou umelého chrupu a zubnej kefky predviedli deťom správnu techniku čistenia zubov, čo si následne všetky deti vyskúšali. Z milej návštevy si deti odniesli nové zážiky, informácie a milý darček v podobe zubnej kefky a omaľovánky
 

        Pomôžme zvieratkám

Spadla vločka maličká, 
studená je trošička.
Čoby sme sa zimy báli?
Hneď si dáme čižmy, šály.
 
Zvieratkám však ťažko býva,
pred zimou sa každé skrýva.
Kým sa jar zas ku nám vráti,
pomôžme im kamaráti. 
 
V rámci týždennej témy Pomôžme zvieratkám sa deti z III. a IV. triedy postarali o vtáčikov výrobou pochúťky, na ktorú použili šišky, semienká a masť. Počas pobytu vonku sme ich rozvešali na stromy v blízkom okolí. Vďaka dobrým deťom sa mohli vtáci nasýtiť a spokojne prežiť dlhú zimu. 
 

        Detský krojový ples

Azda najobľúbenejším podujatím našich škôlkarov je každoročne karneval. V tomto roku sme sa rozhodli podporiť udržiavanie krojovej tradície. V priebehu fašiangového obdobia sa deti oboznámili s ľudovými obyčajmi v podobe piesní, riekaniek či tancov.  Atmosféru blížiaceho sa plesu deti vnímali aj prostredníctvom zdobenia rukávcov a košielok, ktoré poslúžili ako výzdoba v kultúrnom dome.
 
,,Kroj, to je Radošovec pýcha, aj ket sa vnem ťažko dýchá. 
A fčil do tanca šeci, muziko, hraj!´´
 
Týmito slovami zahájili predškoláci detský krojový ples, a potom už nasledovala prehliadka krojov a ľudové pásmo. Do plesu boli zaradené milé a krátke aktivity detí a rodičov, a to v podobe mazurky či klobúkového tanca. Za tieto aktivity sa chceme poďakovať p. Martinovi Molentovi a v neposlednom rade rodičom a rodičovskému združenie za ochotu, pomoc a dôveru v usporiadaní tejto milej udalosti. 
 

        Karneval

Rozhodnúť sa neviem stále, 
čím chcem byť na karnevale.
Žabkou, líškou, Číňanom?
Indiánom pod stanom?
Za oknami smiech a tanec,
koná sa fašiangový harmatanec.
Poskrývaní za maskami, 
nepoznajú seba samých.
Veľkí, malí, pekne v rade,
predstavili sa v promenáde. 
 
Dňa 16. februára 2023, to predsa v našej škôlke ožilo rôznymi rozprávkovými bytosťami, vyzdobenými triedami, radostnou atmosférou a dobrou náladou. Deti spievali, tancovali, súťažili a losovali tombolu. Každá jedna maska bola jedinečná a veselá. Všetci boli odmenení krásnou cenou. 
 
 

        Ako putovalo jabĺčko 

Na Slovensku pôsobí firma Plantex, ktorá pravidelne zabezpečuje školy po celom Slovensku dodávkami čerstvého ovocia, zeleniny a vybraných produktov z ovocia a zeleniny pre deti. Aj naša materská škola je zapojená do programu Školské ovocie v spolupráci s touto firmou. 
Dňa 13. marca 2023 navštívila našu materskú školu pracovníčka tejto firmy, ktorá prostredníctvom pútavej prezentácie  ,,Ako putovalo jabĺčko´´ deti hravou formou oboznámila so spôsobom pestovania ovocných stromčekov, ako rastú jabĺčka, aké rôzne činitele majú vplyv a pôsobia na ich rast a dozrievanie, ako sa jabĺčka oberajú, uskladňujú a expedujú až do materskej školy. 
Odmenou za pozorné vypočutie si zaujímavých a užitočných informácií boli pre deti sladučké jabĺčka a čerstvá ovocná šťava. 
 
 

      Návšteva obecnej knižnice

V našej materskej škole sa snažíme v rámci výchovno-vzdelávacej činnosti o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám ako takým. V každej triede majú deti k dispozícii rozprávkové knihy, náučné knihy o zvieratkách, prírode, povolaniach, encyklopédie, leporelá a mnohé iné. Aby sme u detí rozvíjali vzťah ku knihám, motivujeme ich aj každoročnou návštevou obecnej knižnice. 
,,Knižnica je veľký dom, veľa knižiek býva v ňom.´´
Týmito slovami a milým úsmevom nás privítala pani knihovníčka Mirka, ktorá deťom umožnila nahliadnuť do tajov a zákutí knižnice. Deti si poprezerali rôzne knihy podľa svojho výberu. O tom, že bolo z čoho vyberať, svedčia police plné kníh s rozličnými príbehmi či informáciami. Poďakovaním pre pani knihovníčku bola deťmi vyrobená záložka do knihy
 
 

       Výtvarná súťaž - Vesmír očami detí    

Svoju fantáziu, hru s farbami a rôzne výtvarné techniky premietli detskí autori do obrázkov zaslaných do výtvarnej súťaže  ´´Vesmír očami detí´´. To, že deti vesmír zaujíma a fascinuje i v rámci umenia, svedčí fakt, že sa v tomto roku do súťaže zapojilo viac ako 400 detí z okresov Senica a Skalica. Jednou z ocenených bola aj predškoláčka Sabínka Kubová. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo vo štvrtok 30.3.2023 v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici. 
 
Sabínku pripravovala p. uč. Štepanayová. 
 

       DEŇ ZEME

Pri príležitosti DŇA ZEME (22.4.) sme 19.4. vytvorili a inštalovali výstavu vo vstupných priestoroch MŠ, ktorá bola zameraná na podporujúcu recykláciu odpadu, obmedzenie používania plastov, ochranu životného prostredia. Počas týždňa sme rôznymi aktivitami viedli deti k ochrane prírody, triedeniu odpadkov, šetrenia pitnej vody a iné. Pod názvom ´´DAJME VECIAM DRUHÚ ŠANCU´´ sme nielen v škôlke vyrábali z odpadového materiálu,ale zapojili sa aj rodičia s deťmi, ktorí doma spolu vyrobili rôzne veci - hračky a predmety. Z týchto výrobkov, za ktoré deti boli odmenené, bola 21.4. vytvorená výstavka. 
 
 
 
      Návšteva poľnohospodárskeho družstva Radošovce
 
Deti II.,III. a IV.triedy sa dňa 27.4.2023 zúčastnili exkurzie na Poľnohospodárskom družstve v Radošovciach. Pri bráne nás milým slovom privítal pán Jozef Ivánek, predseda poľnohospodárskeho družstva, ktorý nás pútavým rozprávaním previedol celým areálom. V jednej zo zrekonštruovaných budov sa nachádza múzeum starých strojov, nástrojov a zariadení využívaných ľuďmi pred mnohými rokmi pri obrábaní polí alebo starostlivosti o statok a dobytok. Pán predseda nám tieto stroje, nástroje a zariadenia predstavil a poukazoval, ako sa s nimi v minulosti pracovalo a na čo slúžili. V rámci exkurzie mali deti možnosť vidieť zblízka kozy, prasiatka a kravičky. Deti mali možnosť pozrieť si aj najnovšie modely traktorov, kombajnov alebo postrekovačov. Na jednom zo stĺpov elektrického vedenia mali deti možnosť pozorovať veľké hviezdo a bocianiu rodinku. Do materskej školy sme sa vrátili s množstvom nových poznatkov a zážitkov. 
 

     Deň matiek 

,,Mamulienka, mamička, ty si moja hviezdička,

aj keď občas trošku zlostím nehnevaj sa prosím.´´

 

Pre každé dieťa je jeho mamička tou hviezdičkou, ktorá pofúka rany keď treba, ktorá utíši a pohladí, keď je smutno. Potešením a odmenou za neskonalú lásku a starostlivosť bol program v podobe básní, piesní, tančekov či divadielka. Z dôvodu vysokej chorobnosti sa uskutočnil sviatočný program v IV. triede v mesiaci máj, pričom deti z II. triedy spojili Deň matiek s Dňom otcov a vystúpili v poslednom týždni školského roka s ľudovým pásmom. Odmenou pre deti bol potlesk mamičiek, oteckov a rodinných príslušníkov. V závere venovali deti mamičkám a oteckom vyrobené darčeky. 

 
     Deň detí v materskej škole
 
,,Na svete je veľa detí a na všetky slnko svieti.
A každé si v srdci želá, aby slnka bolo stále veľa.´´
 
Aj deti v našej materskej škole si v deň sviatku detí na celom svete želali, aby slniečko hrialo a svietilo počas celého dňa. Ku sviatku detí sme spoločne pre deti pripravili deň plný hier a zábavy. Pre deti boli pripravené súťažné disciplíny. Všetky hry a aktivity deti plnili s veľkým nadšením a radosťou a za ich úspešné zvládnutie boli odmenené medailou a občerstvením, ktoré deťom venovalo Rodičovské združenie pri MŠ. 
 
     Výlet do KOVOZOO
 
Koncoročný výlet si deti užili v netradičnej KOVOZOO, ktorej cieľom je malým a veľkým návštevníkom ukázať, že aj zo zdanlivo nepotrebného odpadu môžu vznikúť veci, ktoré sú zaujímavé, a zároveň aj užitočné. Okrem kovových zvierat si deti prezreli poľnohospodárske stroje z dôb našich predkov či exponáty hasičskej techniky. 
 
 
     Stretnutie so včelárom
 
V jeden pekný slnečný deň sme sa s deťmi vybrali za pánom Lukáčom, ktorý sa už niekoľko rokov venuje včielkám. Pán včelár nás už čakal pripravený a pohľad detí ihneď upútal pripravený úľ a plást. Dozvedeli sme sa veľa cenných informácií o živote včielok a ich dôležitosti pre náš život. Deti sa zoznámili s dymidlom a ďalšími potrebnými nástrojmi, a taktiež mali možnosť vyskúšať si včelársku kombinézu. Deti mali zdolať neľahkú úlohu, ktorou bolo nájdenie kráľovnej matky v roji, čo sa nám však nepodarilo. Spoločne sme si prezereli trúda a odvážlivci si ho mohli položiť na ruku. Na konci stretnutia si pre nás pán včelár pripravil naozajstnú sladkú bodku na záver v podobe ochutnávky medu. Bol to krásny deň plný zážitkov. 
 
     Rozlúčka predškolákov 
 
,,Dovidenia milá škôlka,
my už nie sme malí.
Preč sú chvíle,
keď sme všetci poobede spali.
Nesmiete sa na nás hnevať,
nás už čaká škola. 
Utekajme veď nás leto volá.´´
 
..pod tento odkaz sa podpísali všetci, ktorí tento rok opúšťajú materskú školu. Prišli ako maličkí pred tromi, štyrmi rokmi. Dnes odchádzajú ako šikovní a veselí predškoláci, ktorí zasadnú do školských lavíc. Dňa 16.6.2023 posledný raz zarecitovali, zaspievali či zatancovali na ,,Slávnostnej rozlúčke predškolákov´´ pred rodičmi, pani učieľkami a celým personálom. Po programe nasledovalo odovzdanie darčekov, ktoré budú predškolákom pripomínať čas strávený v našej škôlke v Radošovciach. Záver rozlúčky patril športovým súťažiam, voľnej zábave a ochutnávke dobrôt. Pani učiteľkám a personálu materskej školy v mene všetkých poďakovala mamička Ing. Karin Lukáčová. Predškolákom želáme do ďalších rokov veľa šťastia, radosti a nových kamarátov. 
 
     Predplavecký výcvik 
 
V tomto školskom roku sa uskutočnil predplavecký výcvik 5-6 ročných detí, ktorý prebehol na plavárni v Senici. Cieľom výcviku bolo priblížiť deťom vodné prostredie a získať u detí kladný vzťah k vode. Deti si osvojili elementárne základy plávania pomocou nadľahčovacích pomôcok. Vplyvom vody, vzduchu, tepla či chladu si deti zvyšovali odolnosť a otužovali svoje zdravie. Záver výcviku patril vodným disciplínam, za ktoré boli deti odmenené medailou a diplomom. 
 
     Interaktívne divadelné predstavenie Janko Hraško 
 
Dňa 27.6.2023 navštívilo našu materskú školu netradičné interaktíne divadelné predstavenie Janko Hraško, pod vedením pani Lindy Pittnerovej. Na predstavenie boli pozvaní aj rodičia. Predstavenie pozostávalo z dvoch častí. V prvej časti sa pani divadelníčka predstavila v podobe najznámejšieho slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského. Druhá časť už bola venovaná rozprávke Janko Hraško. Počas predstavenia deti plnili s nadšením rozličné úlohy, pri ktorých si precvičili svoje hlavičkyĎakujeme za inšpiratívne divadielkou a už teraz sa tešíme na budúcu návštevu. 
 
 
     Návšteva Záhorského múzea v Skalici 
 
Dňa 29.6.2023 sa deti navštevujúce výtvarný krúžok zúčastnili prehliadky Záhorského múzea v Skalici. Múzejná pedagogička nás milým slovom privítala a pútavými aktivitami spríjemnila horúce letné dopoludnie. Deti si prezreli veľkú mapu Záhoria, pohľadali erb Radošoviec, prezreli džbankárske výrobky. Úlohou detí bolo premyslieť a nakresliť ich predstavuje mamutieho zuba. To či sa ich nakreslené dielo zhoduje s realitou sa dozvedeli pri obhlíadke reálneho zuba vo vitríne, ktorý bol nájdený na Záhorí. 
 
     Návšteva hasičov
 
Vďaka spolupráci s DHZ Radošovce mohli hasiči deťom prezentovať svoju prácu, ich význam a využitie techniky pri záchrane životov a živelných katastrofách. Deti mali možnosť vyskúšať si hasičskú striekačku na uhasenie ohňa, posedieť si v hasičských autách a vysielať vysielačkou. Ako prekvapenie mali nachystaní skákací hrad, na ktorom sa vyšantili. Pri odchode sa hasiči s deťmi rozlúčili spustenou sirénou na hasičských vozidlách. 
 
     Rozprávkový pochod 
 
Dňa 1. júla 2023 bol prvý deň prázdnin zahájený poslednou akciou materskej školy, a to ,,Pochod rozprávkovým lesom´´ v spolupráci s Rodičovským združením pri MŠ. Po registrácii na štarte čakalo na siedmych stanovištiach pre deti množstvo rozprávkových postavičiek. Mali pre ne prichystané rôzne športové a vedomostné disciplíny. Za splnenie každej discpilíny dostali na svoju vyzdobenú korunku pečiatku (obrázok ovocia). Po príchode do cieľa boli deti odmenené ,,zošitím´´ korunky gumičkou a sladkým balíčkom. Zábava pokračovala detskou diskotékou. Pre všetkých boli prichystané občerstvenie a samozrejme bohatá tombol pre deti. 
 
 
Návšteva poľnohospodárskeho družstva Radošovce