2021/2022

        Varíme s Meduškou

Posledné septembrové týždne sa niesli v znamení poznávania plodov našich záhrad a polí, vyústením čoho bola obľúbená aktivita pod názvom Varíme s Meduškou. Aktivita prebehla 1. októbra 2021 a zúčastnili sa jej deti I. a II. triedy. Deti s pomocou pani učiteliek pripravovali chutné a zdravé zeleninové nátierky a ovocné šalátiky plné vitamínov. Na záver aktivity deti všetky zdravé dobroty ochutnalii.  A že si všeti pochutili, dokazovali plné líčka a prázdne taniere.

 

        Mikuláš v MŠ

Na zvedavé otázky: ,,ČI PRÍDE?´´ a ,,KEDY PRÍDE?´´, sa deti predsa len dočkali svojej odpovede. Dňa 6. decembra 2021 zazvonením zvončeka vstúpil Svätý Mikuláš aj s anjelikmi do každej triedy našej materskej školy. Deti ho už s radosťou a nadšením očakávali. Mikuláš porozprával deťom odkiaľ pochádza a čo je jeho poslaním, deti mu zaspievali piesne a zarecitovali básne, ktoré sa pre neho naučili. Z veľkého vreca sa aj tento rok našiel balíček plný sladkostí pre každého škôlkara. Na záver deti za balíčky poďakovali a popriali Mikulášovi šťastnú cestu.

 

        Vianoce v MŠ

Na Vianoce sa deti pripravovali už 2 týždne pred sviatkami. Spolu s pani učiteľkami nacvičovali program v podobe básničiek a pesničiek. Deti počas tohto čarovného obdobia počúvali príbehy o narodení Ježiška. Všetky prípravy vyvrcholili natáčaním vianočnej besiedky pre svojich najbližších. Veríme, že prostredníctvom milej vianočnej nahrávky sme do domov navodili tú správnu vianočnú atmosféru. Odmenou pre deti boli darčeky pod vianočným stromčekom, nielen pre seba, ale aj do jednotlivých tried. 

 

        Prechádzka zimnou krajinou

Zima je najkrajším obdobím roka. Celá krajina vtedy pokojne spí pod bielou perinou. Príroda oddychuje a čerpá sily na ďalší namáhavý rok. Dňa 24. januára 2022 sa deti zababušili do šálov, nasadili si čiapky a rukavice, obuli čižmičky a vybrali sme sa na prechádzku zimnou krajinou. Kochali sme sa čarom zimnej krajiny, kĺzali sme sa na zamrznutých kalužiach a zamrznutý sneh nám vŕzgal pod nôžkami. Spoločne sme prežili nádherný deň.

 

        Pomôžme zvieratkám!

Zvieratká, ani vtáčiky, nemusia mať strach! Deti z našej materskej školy sa o nich každoročne starajú a nebolo tomu inak ani v tomto školskom roku. Dňa 26. januára 2022 zobrali deti III. a IV. triedy do svojich batôžkov jabĺčka, repu, mrkvu, kukuricu, tvrdý chlieb aj seno a odniesli ich ku kŕmidlu do lesíka za základnou školou. Deti z I. a II. triedy sypali zrniečka pre vtáčiky do kŕmidla na školskom dvore. Dúfame, že si zvieratká na prinesených dobrotách pochutili.

 

        Karneval

    ŠAŠO JAŠO ŠAŠKUJE,

    LOPTIČKAMI ŽONGLUJE,

    CVIČÍ, ŠANTÍ OSTOŠEŠŤ,

    NECHCE SPÁVAŤ ANI JESŤ.

 

Dňa 25. februára zavítal podobný ŠAŠO JAŠO aj do našej materskej školy na túžobne očakávaný karneval. Z dôvodu pandemických opatrení sa karneval konal len samostatne v triedach, ktoré boli na túto slávnosť krásne farebne vyzdobené. Ako šibnutím čarovného prútika sa deti premenili na rôzne rozprávkové postavy, princezné, princov, rytierov, drakov či šašov. Deti mali pripravené rôzne disciplíny, súťaže i tombolu, z ktorej sa rozžiarili očká všetkým maskám.

 

        Návšteva obecnej knižnice

Deti sa v rámci mesiaca kníh zúčastnili návštevy obecnej knižnice. Po milom privítaní od pani knihovníčky si deti prezreli obe oddelenia knižnice a veru, každý si tam našiel knihu, ktorá ho veľmi zaujala a chcel by si ju zobrať domov. Dozvedeli sme sa, že knihy sa tu nekupujú, ale po prečítaní pekne vrátia do knižnice. Deti zaujala aj noc s Andersenom, ktorú knižnica poriada. S pani knihovníčkou sa preto dohodli, že až budú školáci, prídu isto skontrolovať, čo sa počas tejto noci v knižnici deje a na vlastné oči sa presvedčia, že rozprávkové bytosti môžu v túto noc ožiť.

 

       

        Deň Zeme a Odpadkový fantóm 

Deň Zeme si každoročne pripomíname 22. apríla, a práve tento deň je vynikajúcou príležitosťou ako vybudovať pozitívny vzťah detí k ochrane našej ZEME. Deti I. a II. triedy sa spolu s pani učiteľkami, vrecami, hrabľami, fúrikom a dobrou náladou vybrali vyčistitť park pri fare. Šikovnými rukami deti vyzberali odpadky, vyhrabali ihličie a pozbierali šišky, ktoré sme následne umiestnili do pocitového chodníčka na dvore. V začatej práci pokračovali i deti III. a IV. triedy, ktoré vyčistili priestor s preliezkami pri ZŠ.

Vyzbierané odpadky nemusia však skončiť iba v koši. A práve preto sme sa rozhodli vyhlásiť zaujímavú aktivitu pod názvom ODPADKOVÝ FANTÓM. Podstatou aktivity bolo vdýchnuť nevyužitému odpadovému materiálu nový život a vytvoriť tak s pomocou mamičky alebo otecka nový a najmä originálny výrobok. Deti I. a II. triedy vytvorili najmä z plastových fľiaš vodný svet plný pestrofarebných rýb či žraloka. Deti III. a IV. triedy zkrášlili šatňu kvetmi z vrchnákov, pričom nechýbal ani známy vláčik separáčik. Vzhľadom na nízku dochádzku detí sa do aktivity zapojilo iba zopár detí. K originálnym výrobkom patrila Elza, pri ktorej bol použitý predovšetkým stavebný materiál či prasiatko alebo žabka z plastovej fľaše. Za zapojenie sa do aktivity boli deti ocenené sladkosťou a puzzlami.

 

        Exkurzia na Poľnohospodárskom družstve v Radošovciach

27. apríla 2022 sa deti II., III. a IV. triedy zúčastnili exkurzie na Poľnohospodárskom družstve v Radošovciach. Pri bráne nás milým slovom privítal predseda družstva, pán Jozef Ivánek, ktorý nás pútavým rozprávaním previedel celým areálom. V rámci exkurzie sme navštívili budovu, v ktorej sa nachádzajú stroje využívané ľuďmi pred mnohými rokmi pri obrábaní polí alebo starostlivosti o statok, napr. sadzačky, rezačky, kosačky, vozy a iné. Zavítali sme aj do kravínov, kde mali deti možnosť vidieť kozy, ovce, prasiatka a kravičky zblízka a trošku viac porozumieť, čo všetko zahŕňa starostlivosť o tieto zvieratá. V garážach najmä chlapcov zaujali najnovšie modely traktorov, kombajnov alebo postrekovačov. No a na jednom zo stĺpov mali deti možnosť pozorovať veľké hniezdo a bocianiu rodinku. Do škôlky sme sa vrátili s množstvom nových poznatkov a zážitkov.

 

        Divadlo Lienka

Dňa 28. apríla 2022 navštívilo našu MŠ bábkové divadlo Lienka s príbehom Zakliata princezná. Príbeh bol inšpirovaný rozprávkou O šípkovej Ruženke. Deti zaujato sledovali rozprávku, v ktorej princezná menom Alica dostala do daru okrem dobrých vlastností aj zlú kliatbu, ktorá sa naplnila a celé kráľovstvo zaspalo hlbokým spánkom. Po sto rokoch sa však našiel odvážny mládenec Jakub, ktorý princeznú zachránil. Počas rozprávky boli deti zapájané do deja prostredníctvom hádaniek. Na záver si deti mohli zblízka prezrieť bábky - marionety.

 

        Medzinárodný deň detí

Zvoňte lúčne zvončeky, prvý, druhý, tretí,

že k nám opäť zavítal sviatok všetkých detí.

Dnes je krásny celý svet a my šťastní v ňom,

zvoňte lúčne zvončeky cingi, lingi, bom.....

 

Dňa 1. júna, kedy sa radujú všetky deti, bol deň plný zábavy a hier. Uskutočnil sa aj v našej materskej škole s nachystanými aktivitami a súťažami. Z dôvodu nepriaznivého počasia sa však disciplíny, ktoré s radosťou nachystali pani učiteľky uskutočnili vnútri - na hornom poschodí v spálni. Deti súťažili po triedach, plnili rôzne športové úlohy, prekonávali prekážky lezením, skákaním, podliezaním, behom. Všetky hry a aktivity splnili túžbu a radosť z oslavy tohto dňa. Odmenou za pekne strávený deň a zvládnutie športových disciplín bol diplom a balíček so švihadlom, ktorý darovalo rodičovské združenie.

 

        Rozlúčka s predškolákmi

,,Čas si kráča za krokom krok, my sme starší o jeden rok. Nemôžme sa stále len hrať, preto chceme zaspievať. Dovidenia milá škôlka, my už nie sme malí, preč sú chvíle keď sme všetci po obede spali, nesmiete sa na nás hnevať, nás už čaká škola, utekajme veď nás leto volá.´´ Aj týmito slovami piesne sa lúčili predškoláci s materskou školou a celým  personálom materskej školy na ,,Slávnostnej rozlúčke predškolákov´´. Všetkým našim predškolákom prajeme, aby v septembri s radosťou nastúpili do vytúženej školy, aby naďalej boli takí šikovní a robili všetkým okolo seba radosť.

 

        Deň otvorených dverí

V piatok 24. júna 2022 sa konal v našej škôlke DOD. V škôlke sme privítali všetky detičky, ktorú budú našu škôlku navštevovať už od septembra. Pripravená bola pre nich trieda aj dvor. Deti si tak spolu s rodičmi mohli obzrieť nové prostredie, hračky, zoznámiť sa aj s pani učiteľkami. Deti to zvládli úplne super, tentokrát s doprovodom. Domov odchádzali s malou pozornosťou a úsmevom na tvári. Od septembra sa na našich nových škôlkarov už tešíme a veríme, že aj oni na nás.

 

        Indiánsky pochod

Poslednou akciou v školskom roku býva ,,Rozprávkový pochod´´ v radošovských vinohradoch, organizovaný v spolupráci s rodičovským združením. V tomto roku sa konal ,,Indiánsky pochod´´, a to 2. júla 2022. Po zaregistrovaní deti dostali čelenku, ktorú si vyfarbovali a tak využili čas pri čakaní na štart. Bolo pripravených osem stanovíšť s úlohami, na ktorých deti preukázali svoju odvahu, smelosť, silu a rýchlosť. Jednou z úloh bolo postaviť ohniskou, ďalšou jazda na drevených koníkoch, indiánsky tanec, vypiť ohnivú vodu, uloviť bizóna, vyfarbiť totem a vyloviť všetky ryby. Za každú splnenú úlohu na stanovisku získali farebné pierko, ktoré si prilepili na čelenku. Na poslednom stanovisku predložili čelenku ako dôkaz splnených úloh a dostali odmenu od náčelníka a indiánky. Zábava pokračovala diskotékou, pre všetkých bolo prichystané občerstvenie v bufete a samozrejme bohatá tombola, za čo ďakujeme všetkým sponzorom. Dúfame, že si indiánsky pochod všetci užili a odniesli si veľa pekných spomienok a nových zážitkov.